Zo maak je jouw beregeningssysteem winterklaar!

  • Geplaatst op
  • Door Onlineberegening
  • 0
Zo maak je jouw beregeningssysteem winterklaar!

De koude wintermaanden kunnen een aanzienlijke impact hebben op je beregeningssysteem als je het niet goed voorbereidt. Het winterklaar maken van je beregeningssysteem is essentieel om schade door bevriezing te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je systeem in het voorjaar weer probleemloos werkt. In deze blog bespreken we in detail hoe je jouw beregeningssysteem optimaal kunt voorbereiden op de winter!

Waarom je beregeningssysteem winterklaar maken?

Voordat we ingaan op de stappen om je beregeningssysteem winterklaar te maken, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit nodig is. Wanneer de temperatuur daalt, kan het water in je leidingen en apparatuur bevriezen. Uitgezette ijskristallen kunnen leiden tot barsten in leidingen, pompen en andere componenten, wat kan resulteren in kostbare reparaties of vervangingen. Door je beregeningssysteem goed voor te bereiden op de winter, voorkom je deze problemen en verleng je de levensduur van je systeem.

 

Stap 1: Uitschakelen van de watertoevoer

De eerste stap in het winterklaar maken van je beregeningssysteem is het uitschakelen van de watertoevoer. Dit voorkomt dat er nieuw water in de leidingen komt, wat kan bevriezen en schade kan veroorzaken. Sluit de hoofdkraan van je beregeningssysteem af en laat het resterende water in de leidingen weglopen.

 

Stap 2: Leegmaken van de leidingen en sproeiers

Het is belangrijk om al het water uit de leidingen en sproeiers te verwijderen om vorstschade te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren:

 

• Handmatig legen: Verwijder de sproeiers en laat het water uit de leidingen lopen.

• Automatische afvoer: Sommige systemen zijn uitgerust met automatische afvoerkleppen die het water uit de leidingen laten lopen.

• Blazen met perslucht: Gebruik een compressor om lucht door het systeem te blazen en zo al het water uit de leidingen en sproeiers te verwijderen. Zorg ervoor dat je de juiste drukinstellingen gebruikt om schade aan je systeem te voorkomen.

 

Stap 3: Beschermen van de grondwaterpomp

Als je een grondwaterpomp gebruikt, is het belangrijk om deze ook winterklaar te maken. Begin door de stroomtoevoer naar de pomp uit te schakelen. Verwijder vervolgens het water uit de pomp door de afvoerschroef los te draaien en het water weg te laten lopen. Zorg ervoor dat de pomp volledig leeg is om bevriezing te voorkomen. Tot slot bedek je de pomp met een isolatiemateriaal of een speciaal ontworpen pompdeksel om deze te beschermen tegen de winterse kou.

 

4. Onderhoud van de beregeningscomputer

Zet de stroomtoevoer naar de beregeningscomputer uit om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt ingeschakeld. Als je beregeningscomputer buiten is geïnstalleerd, overweeg dan om deze te verwijderen en binnen op te bergen tijdens de wintermaanden. Als dit niet mogelijk is, bedek de computer dan met een waterdichte hoes om deze te beschermen tegen de elementen.

 

Laat een professionele wintercheck doen

Hoewel je veel van de stappen zelf kunt uitvoeren, is het soms verstandig om een professional in te schakelen voor een grondige wintercheck van je beregeningssysteem. Een van onze deskundige medewerkers kan controleren of alles correct is afgesloten en geledigd, en eventuele problemen vroegtijdig signaleren. Dit kan je veel tijd en kosten besparen in het voorjaar!

 

Alles voor jouw beregeningssysteem bij Onlineberegening.nl!

Bij Onlineberegening.nl vind je alles wat je nodig hebt om jouw beregeningssysteem optimaal te laten functioneren en beschermen, zowel tijdens het groeiseizoen als in de winter. Van diverse soorten sproeiers en hoogwaardige druppelirrigatie tot complete beregeningssets en accessoires - wij bieden een uitgebreid assortiment aan producten van topkwaliteit. Ons deskundige team staat altijd klaar om je te helpen met advies en ondersteuning, zodat je precies de juiste oplossing voor jouw tuin kunt vinden. Aarzel dus niet om contact op te nemen, dit kan via 0488 – 740 032 of [email protected]!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.